Motto: ,,Totul are un rost. Fie găsești drumul învățării, fie găsești rezultatul.” – Paulo Coelho
A avea rost înseamnă a avea o semnificație sau o importanță într-un anumit context sau situație. De obicei, când spunem că ceva sau cineva are rost, ne referim la faptul că există un motiv sau o justificare pentru prezența sau acțiunile respective, că e nevoie de acel lucru sau persoană pentru un scop anume. Astfel, a avea rost implică să ai o valoare sau o utilitate în cadrul unei situații sau a unei vieți.
Cu toții ne dorim ca al nostru copil să aibă un rost. Dar cum putem să îl ajutăm să își dezvolte unul?
- Puneți multe întrebări
Scopul dumneavoastră atunci când ajutați copilul să-și dezvolte un scop este să-i oferiți îndrumare. Nu puteți face munca pentru el și nu ar trebui să îi spuneți ce să facă. Pentru a face acest lucru, trebuie să îi puneți multe întrebări deschise. Doriti să-l determinați să gândească și să învețe cum să pună întrebări. Unii copii se remarcă prin întrebările constante „de ce?”. Acest lucru poate deveni enervant pentru părinți, dar este ceva ce ar trebui să învățăm copiii să facă. Cu cât copiii pun întrebări, cu atât vor putea să-și determine propriile gânduri și sentimente despre probleme specifice.
- Ajutați-i să-și identifice prioritățile
Acest lucru merge mână în mână cu punerea multor întrebări. S-ar putea să credeți că știți care este scopul copilului dumneavoastră, dar nu va însemna nimic venind de la tine ca părinte. Copilul dumneavoastră trebuie să-l descopere de unul singur. Atunci când puneți întrebările potrivite, puteți ajuta copilul să își gândească scopul în viață. Aceștia vor putea să-și gaseasca pasiunile și spre ce domeniu se simt atrasi. O dată ce își cunosc pasiunile, ulterior vor putea să-și descopere scopul.
- Lăsați-i să încerce lucruri noi
Mulți părinți se simt vinovați că nu le permit copiilor să încerce suficiente lucruri. Acești părinți au obiceiul de a-și îndruma copiii spre activitățile în care doresc să fie implicați. Uneori această îndrumare este necesară pentru a-i determina să participe la evenimente, dar ar trebui să lăsați copilul să aibă un control asupra acestui aspect. Încurajați-l să încerce multe lucruri noi. Niciodată nu știi ce potențial ascuns și interes se află înăuntrul lor. Cu cât încearcă mai multe, cu atât vor fi capabili să elimine ceea ce nu le aduce bucurie si ceea ce îi pasionează cu adevărat.
- Arătați-le diferența pe care o pot face
Copiii se vor simți descurajați dacă simt că nu pot face o diferență. Este destul de dificil pentru adulți să creadă cu adevărat că pot face o diferență în lume, și nu vrem ca și copiii să experimenteze acest lucru. Căutați povești pe care să le împărtășiți cu ei despre copii care au făcut ceva extraordinar în lume. Arătați-le că și o singură persoană poate avea un impact pozitiv asupra altora. Implicarea copiilor de la vârste fragede in actiuni de voluntariat îi poate determina să se cunoască mai bine, să fie atenti și la nevoile celor din jurul lor și să facă cu adevărat o schimbare.
- Ajutați-i să-și identifice și să-și dezvolte abilitățile și aptitudinile
Fiecare persoană din lume este înzestrată cu darurile, abilitățile și aptitudinile lor unice. Dacă doriți să-l ajutați pe copilul dumneavoastră să-și găsească pasiunea, începeți prin a-l ajuta să-și identifice abilitățile. Să-l ajutați să descopere ce îl face unic. Apoi, încurajați-l să continue să crească în aceste domenii. De multe ori petrecem prea mult timp încercând să ne îmbunătățim slăbiciunile și nu suficient timp continuând să ne consolidam punctele forte. Învățați copilul cum să recunoască și să-și cultive punctele forte.
- Ajutați-vă copilul să-și construiască încredere în sine
Este important să îi învățați pe copii să aibă încredere în ei înșiși. Pentru ca ei să iși cunoască scopul lor în lume, au nevoie de încrederea in ei inșiși. Nu doriți să-i învățați pe copii să fie simpatici. În schimb, ajutați-i să învețe să recunoască lucrurile în care au succes și apoi să-și clădească încrederea din faptul că sunt capabili. Atunci când își construiesc o încredere adevărată care nu se bazează pe opinia altora îi va ajuta să-și găsească propriul scop și să nu-și facă griji despre ce cred ceilalți. Rețineți că acesta nu este ceva pe care ar trebui să îl forțați. Nu încercați să forțați copilul să-și asume un scop pe care credeți că ar trebui să îl aibă. Pasiunile și abilitățile lor probabil vor fi diferite de ale dumneavoastră, așa că ajutați-l să facă ceea ce i se potrivește cel mai bine.