Poveștile joacă un rol crucial în dezvoltarea copilului dumneavoastră. Atunci când citiți o poveste micuțului dumneavoastră, faceți mai mult decât să petreceți timp împreună, investiți în el și modelați viața lui. Iată câteva consecințe ale citirii poveștilor de la o vârstă fragedă:
- Învățați copilul despre emoții
Fanteziile și poveștile ajută copilul să învețe despre emoții. Atunci când vede personajul dintr-o poveste experimentând o emoție, îl ajută să învețe să identifice acea emoție. De asemenea, le arată că nu sunt singuri. De exemplu, dacă citiți copilului povestea lui Săltărel, cel mai curajos iepuraș, vor găsi acest animăluț simpatic care s-a luptat și a depășit o teamă. Vor vedea că este normal să simtă teamă, dar că pot alege și să fie curajoși. Cu cât copilul înțelege mai multe despre emoții, cu atât va putea să le identifice mai repede în ei înșiși și în cei din jur. Aceasta nu numai că îl ajută să fie sănătos emoțional, ci și empatic cu cei din jurul lui.
- Abilitățile de limbă și de învățare sunt conectate cu încrederea
Probabil ați auzit că lecturile copilului dumneavoastră îi ajută să devină cititori buni. Dar, ați auzit că atunci când copiii pot citi bine au tendința să aibă un nivel mai mare de încredere? Această înseamnă că, nu numai că îi ajutați să devină cititori mai buni citindu-le, ci îi ajutați și să devină mai încrezători în tot ceea ce fac.
De la primele cărți cu imagini pentru bebeluși, cărțile pot fi folosite pentru a învăța concepte de viață de bază. Bebelușii și copiii mici învață culorile, formele și cuvinte de bază din cărți. Pe măsură ce copiii cresc, poveștile cresc odată cu ei. Învață cuvinte noi și sensurile lor din povești. Cel mai bun lucru este că în timp ce copiii învață lucruri de la forme și culori până la sentimente și trăsături precum compasiunea și perseverența, ei nici măcar nu-și dau seama că învață. Se bucură sa fie transportați într-o lume fantastică pe care pare să o construiască povestea în jurul lor. În timp ce văd cuvintele cărții dansând în fața lor, își dezvoltă abilitățile de învățare și de limbă și își cresc încrederea.
- Poveștile îi ajută pe copii să se relaxeze
Știm că viața este stresantă pentru adulți, dar adesea nu vedem că același lucru este valabil și pentru copii. Sunt în procesul de învățare și dezvoltare a abilităților lor. Se confruntă în mod regulat cu noi provocări pe care nu le-au experimentat înainte. Acestea pot fi la fel de simple ca întâlnirea unui nou prieten sau provocarea unui eveniment major din viața lor, cum ar fi apariția unui nou frate sau a unei surioare. Cititul copilului dumneavoastră îi arată un mod sănătos de a se relaxa și a se destinde de-a lungul zilei. Acest lucru îi ajută să doarmă mai bine și să-și construiască un obicei bun care poate fi preluat mai târziu în viața de adult.
- Dezvoltarea imaginației lor
Poveștile îi deschid mintea copilului și îi ajută să-și dezvolte imaginația. În timp ce unii adulți cred că imaginația nu este necesară și este doar pentru copii, se înșeală. Dezvoltarea unei imaginații puternice ajută copiii să-și descopere creativitatea. Acest lucru este un avantaj pe măsură ce devin adulți și intră pe piața muncii. Imaginația construiește abilitățile de creativitate care îi ajută pe copii să rezolve problemele.
La minipovesti.ro, lucrăm pentru a încorpora aspecte în poveștile noastre pentru a ajuta la îmbogățirea vocabularului și a include emoții sau alte scenarii de viață reală cu care copiii se pot identifica. Minipovesti.ro este universul copiilor. Este un loc unde toți copiii sunt bineveniți să descopere povești inspiraționale. Și, de asemenea, este un loc unde adulții pot deveni parte a unei comunități minunate de persoane cu gândire similară.
S-a demonstrat prin diferite studii că experiențele și mediul pe care le creezi pentru copilul tău când este mic joacă un rol important în ceea ce devine ca adult. Dacă vrei să crești un adult încrezător și capabil, modelează-i viața citindu-i povești.