Se apropie vacanța mare iar pentru cei mai mulți dintre elevi aceasta echivalează cu libertatea de a face ce își doresc, scapă de normele impuse de școală și își pot lua adio de la presiunea lecturilor obligatorii. Bineînțeles, spre începutul lunii septembrie își vor aduce aminte timid sau nu de foaia sau carnețelul în care și-au notat ce cărți au de parcurs. Din păcate, pentru mulți elevi din România, lectura de vară înseamnă a citi un rezumat al cărții respective. 4 din 10 elevi români sunt analfabeți funcționali. Așadar, viitori adulți sunt incapabili să citească, să înțeleagă un text. Nu știu câți dintre noi, generația actuală de părinți, realizăm gravitatea acestui fapt. Schimbările programei naționale influențate de culoare politică a Ministrului ales, profesori toți mai slabi pregătiți, răspândirea masivă a tabletelor ca factor primordial în copilăria timpurie ar fi doar câteva din elementele care ne-au adus în acest punct.
Cred cu tărie în ideea atât de răspândită între părinții iubitori de cărți:,,Copilul nu se naște cititor. El învață acest lucru în brațele părinților.’’ Recunosc că până să devin mamă nu mi-a atras atenția acest aspect, până când am auzit în jurul meu ideea de necesitate a copilului să aibă o bibliotecă a sa/lecturi proprii abia la școală. În calitate de părinți ne aflăm zilnic pe cea mai importantă scenă a vieții noastre. Avem datoria morală de a inspira, motiva și transforma pe cât posibil copilăria urmașilor într-un tărâm magic.
Iată câteva idei care v-ar putea sprijini în rolul inspirațional pe care îl aveți. Poveștile trăiesc doar dacă sunt spuse, iubite și dăruite.
- Pentru început creați împreună o lista de cărți de citit. Puteți include câteva și din cele obligatorii pentru școală, însă nu neapărat. Aceasta va fi lista voastră, a familiei. Este important să îi permiteți să aleagă cărți conform preferințelor lor, fie că este vorba de ficțiune, poezie, romane grafice sau proză.
- Stabiliți ulterior un timp dedicat lecturii. Un loc special amenajat în curte, sau chiar pe balcon. Acolo pot fi expuse cărțile aflate pe lista voastră magică, și treptat puteți crea împreună afișe cu citate preferate, replici captivante ale eroilor, sau desene dacă vorbim de copii de vârstă preșcolară.
- Vizitați împreună biblioteca sau librăria. Transformați acest moment într-o plimbare captivantă, încercați să aflați povestea copilului vostru și ce anume îi determină alegerile în materie de lectură.
- Recompensați realizările în lectură, mai ales dacă al vostru copil se află la începutul relației cu lectura și descoperii literaturii. Puteți stabili anumite provocări de lectură, concursuri legate de cartea/cărțile citite și de ce nu un cerc de lectură al familiei.
- Folosiți tehnologia pentru a-l împrieteni cu lectură. Explorați resursele digitale, faceți analogii carte/film, ascultați o poveste audio/carte în mașînă în drum spre locul de destinație al vacanței voastre.
- Celebrează lectură. Este extrem de important să sărbătorim și să apreciem realizările copilului nostru în lectură.
Încurajează copilul, fii răbdător și fii un susținător al progresului său în domeniul literaturii. Creșterea gradului de literație necesită timp și efort, deci este esențial să fii prezent și implicat în această călătorie educațională.