Spune-mi dacă te poți identifica cu această situație. Este timpul pentru culcare și aștepți ca al tău copil să îți aducă cartea pe care vrea să o audă ca poveste de seară. Când îți întinde cartea, vezi că este aceeași carte pe care ai citit-o deja de sute de ori. Practic, o știi pe de rost. Așa că spui ceva de genul, „Oh, am citit această poveste de multe ori. Nu dorești să alegi o altă poveste?” Dar el este hotărât să audă din nou aceeași poveste.

De ce reluarea aceleiași povești este benefică? Cu toate că ar putea fi puțin frustrant pentru ține, există de fapt un motiv pentru care le place să audă aceeași poveste din nou și din nou. Repetarea în lectură este benefică pentru că îi ajută pe copii să se dezvolte pe mai multe planuri. Reluarea aceleiași lecturi ajută copiii să:

 1. Își îmbunătățească fluența și ritmul vorbirii

  Dacă ai un cititor nou în casă, repetarea în lectură îi ajută să-și îmbunătățească fluența. Cu cât citesc sau aud aceeași poveste de mai multe ori, cu atât cuvintele din poveste devin mai familiare. Acest lucru îi ajută să citească cuvintele mai rapid, ceea ce îi ajută și să-și construiască încrederea în abilitatea lor de a citi.

2.  Își îmbogățesc vocabularul

Atunci când copiilor li se citește aceeași poveste de mai multe ori, îi ajută să învețe noi cuvinte. Există multe lucruri de reținut atunci când asculți o poveste. Pe măsură ce citești, copilul ascultă cuvintele pe care le citești, se uită la ilustrații, își imaginează ce se întâmplă și chiar studiază fiecare scenă. Se întâmplă multe în același timp, iar acest lucru îl împiedică uneori să rețină fiecare detaliu al poveștii. Dar, dacă îi citești povestea de mai multe ori, îi permiți să devină familiar cu povestea în sine, astfel încât este capabil să observe cuvintele noi.

3. Contruiesc înțelegerea lecturii

În același fel în care repetarea în lectură îi ajută pe copii să învețe noi cuvinte, de asemenea îi ajută să-și construiască nivelul de înțelegere al lecturii. Cu cât aud mai mult povestea, cu atât vor putea să înțeleagă toate componentele poveștii și cum se îmbină acestea. Atunci când aceștia sunt expuși unor noi ilustrații, personaje necunoscute și scene noi în același timp, poate fi dificil să urmeze firul poveștii. Dar, pe măsură ce o citești de mai multe ori, acele elemente devin familiare, ceea ce îi permite copilului tău să se concentreze asupra a ceea ce se întâmplă în poveste.

 

Cum să creșți beneficiile repetării lecturii

Copilul tău va obține beneficiile enumerate mai sus pur și simplu citindu-le aceeași poveste ori de câte ori o solicită.

Există și câteva lucruri pe care le puteți face pentru a eficientiza acest process. Iată câteva sugestii:

1.     Să le pui întrebări

 În loc să citești direct povestea, oprește-te și pune-le întrebări. Ai putea să îi întrebi cum ar răspunde în acea situație. Acest lucru îi ajută să vadă modul în care povestea se leagă de „viața reală”.

    2. Vorbește despre cuvintele noi

Pe măsură ce îi citești copilului gândește-te la cuvintele care ar putea fi noi pentru el. Atunci când întâlnești unul, oprește-te și întreabă-l dacă știe semnificația cuvântului. Dacă nu știe, puteți avea o discuție despre acesta. Și nu-ți face griji, dacă nu știi cum să explici, puteți căuta împreună. Acest lucru îi arată copilului tău cum poate să își îmbogățească vocabularul.

   3. Discută despre ilustrații

Cititul cărților pentru copii nu se rezumă doar la cuvintele de pe pagină. Cărțile vin cu ilustrații frumoase și unice. Asigură-te că observați împreună ilustrația sau întreabă-i despre scena respectivă. Este ușor pentru părinți să omită aceste detalii, mai ales atunci când au citit aceeași poveste de sute de ori.

Cititul de la o vârstă fragedă este o modalitate valoroasă de a construi o legătură emoțională puternică, de a stimula imaginația și creativitatea sa, și de a-i oferi o bază solidă de cunoștințe și vocabular. Prin intermediul poveștilor, copiii învață nu numai să citească, ci și să empatizeze, să exploreze lumi noi și să-și dezvolte abilități esențiale precum gândirea critică și concentrarea. Cititul împreună creează momente prețioase de conexiune și învățare, contribuind astfel la creșterea unui adult fericit, educat și deschis la experiențele variate pe care le poate oferi lumea.

 Lectură plăcută!