Creativitatea joacă un rol crucial în dezvoltarea copiilor, oferindu-le oportunități de autocunoaștere, explorare și exprimare a gândurilor și ideilor lor. Este important să încurajăm și să susținem această calitate unică a copiilor, care îi ajută să găsească soluții creative la provocările vieții și să se bucure de momente de exprimare liberă.

Am o veste bună pentru tine – copiii sunt natural creativi! Nu trebuie să îi înveți cum să fie creativi. Acest lucru face parte din ei. Problema apare pe măsură ce copiii noștri cresc, ei având tendința să piardă din acea creativitate. Odată cu începerea școlii, copiilor li se spune adesea ce să facă și cum să se comporte. În timp ce unele aspecte sunt necesare, majoritatea le fură din creativitate. Iată câteva moduri prin care poți stimula creativitatea copilului tău:

 

  1. Permite-le să se joace

Există momente când este necesar să îi arăți unui copil cum să aibă un joc „structurat”, dar sunt mult mai multe momente când ar trebui pur și simplu să îi lași să se joace. Dă-le obiecte aleatorii și vezi cum vor găsi moduri noi și creative de a le folosi. Copiii nu au nevoie de „jucării” cumpărate din magazin pentru a se juca și a se distra. În mintea unui copil, orice poate deveni o jucărie. O creangă găsită afară poate deveni baghetă de prințesă sau sabie de cavaler. Un cablu poate deveni o coardă folosită pentru a ajuta o prințesă să evadeze dintr-un turn sau o lesă pentru a împiedica un câine imaginar să fugă.

 

Mintea copiilor nu are limite dacă le acorzi libertatea de a crea și de a se juca.

 

  1. Nu îți face griji pentru dezordinea de la final

Nu este neobișnuit ca părinții să oprească creativitatea copiilor doar pentru că totul poate deveni dezordonat. Și, să fim sinceri, creativitatea nu este întotdeauna o activitate „curată”. Copiii adoră să experimenteze prin amestecarea culorilor de vopsea, creând sate din cărămizi Lego care ocupă o cameră, sau tăind hârtia în bucăți mici pentru a face confetti. Copilul s-ar putea distra de minune, dar tot ce vede părintele este dezordinea creată. Dacă vrei ca al tău copil  să fie creativ, trebuie să treci peste dezordine. Concentrează-te pe ceea ce creează. Apoi, când copilul termină, te poate ajuta să faci curățenie. Asigură-te doar că nu te plângi de munca de curățare a dezordinii, altfel copilul va învăța că este mai bine să evite crearea dezordinii de la bun început.

 

  1. Citește-le copiilor

Cititul copiilor le deschide lumi noi. Le oferă experiențe multe pe care nu le-ar întâlni niciodată în viața de zi cu zi. Poți să îi ajuți să învețe despre lumea din jurul lor, dar și despre locuri imaginare apropiate sau îndepărtate. Vor fi expuși la idei noi care îi vor ajuta să-și extindă universul de joacă. S-ar putea chiar să descoperi că le place să se joace cu un personaj preferat dintr-o carte sau unul inventat chiar de ei.

 

  1. Fii creativ tu însuți

Copilul tău te observă îndeaproape. Copiii tind să urmeze pașii părinților lor. Asta înseamnă că dacă ai dificultăți în a fi creativ, copilul tău va vedea asta și va crede că așa ar trebui să fie. Cu toate acestea, dacă le arăți cum să fii creativ și cum să ai idei, vei oferi un exemplu bun.

 

  1. Oferă-le „timp liber” suficient

Dacă umpli întotdeauna ziua copilului cu activități pentru a nu avea niciun moment de plictiseală, de fapt nu îl ajuți. De multe ori, creativitatea se naște din plictiseală. Atunci când un copil ajunge la un anumit nivel de plictiseală, își va căuta ceva de făcut. Cu toate acestea, dacă aleargă de la o întâlnire de joacă la curs de dans, el nu va avea niciodată „timp liber” de care are nevoie pentru a-și accesa creativitatea.

Încurajarea copiilor să fie creativi este ușor de făcut. Partea grea este să te asiguri că își păstrează creativitatea pe măsură ce cresc și se maturizează. Tu, ca părinte, poți juca un rol în realizarea acestui lucru!

Stimularea creativității copilului implică promovarea unui mediu de explorare fără constrângeri, încurajând curiozitatea și încântarea lor pentru lumea creativă din jur. Prin crearea unui cadru de susținere și încurajare, părinții pot contribui semnificativ la creșterea și dezvoltarea creativității unui copil într-un mod pozitiv și constructiv.